Andrahandsvärde ribbåt ?

Ja denna fråga har både ställts och diskuterats bland vänner och bryggrannar genom åren. Jag kan nu återigen konstatera att andrahandsvärdet för ribbåtar är mycket gott i allmänhet och i synnerhet för min nyss sålda BRIG ribbåt. Utan att återge exakta köpeskilling har jag räknat fram att jag fick tillbaka strax över 80 procent av inköpspriset från mitt köp av ny BRIG ribbåt årsmodell 2010 inköpt sent säsongen 2009, just när 2010 modellerna kom. I dagens båtmarknadskris måste ju detta anses som mycket bra, då hela Blocket svämmar över av begagnade båtar till salu. Vad jag förstått från branschfolk är just ribbåtar förskonade från den prisslakt som i övrigt gällt fritidsbåtar över lag.

Anledningen till min försäljning av ribbåten var inköp av ny ”storbåt” där jag själv utnyttjade båtkrisen och importerade en större daycruiser från Spanien, ett spännande och lärorikt äventyr som jag kanske delar med mig av i senare inlägg.

Med ny storbåt vid bryggan och en numera mest utflugen dotter är risken att ribbåten stått på tomten mest hela sommaren och stört mitt ”var sak har sin plats” sinne. Eftersom båten övertogs av en mycket entusiastisk familj med extremt glada ungdomar känns avsaknaden därför mindre!
BRIG 450 ribbåt på tomten

Givetvis annonserade jag ut båten på Blocket, eftersom man bör välja underrubriken gummi/ribbåtar under huvudrubriken Båtar är det lämpligt att i annonstexten för båten även ange orden gummibåt och ribbåt då många söker just på dessa sökord under underrubriken motorbåtar. Tips är att även ange likvärdiga fabrikat i sin annonstext såsom ” denna fina båt är bättre eller likvärdig med Zodiac , Grand , Capelli, Arimar ” osv.

Av egen och nyss erfarenhet hade jag sålt båten ännu fortare, om det nu går, om jag hade haft en registrerad 80km/h båttrailer istället för min oregistrerade 30km/h båtvagn. Detta var en praktisk anledning som jag valde bort eftersom jag inte hade avsikt att traila båten längre än den enstaka kilometern ner till båtplatsen och därmed slapp besiktning av trailern. Rent andrahandsmässigt är dock en 80 trailer bättre och ett mer lättsålt val.

Nu återstår att se hur sommaren 2013 utan ribbåt fortlöper, den första på väldigt länge..
Misstänker att jag kommer sakna enkelheten att lägga i och lägga till, ta upp och förvara vid bortavaro osv. Mest av allt kommer nog dottern sakna ”sin” båt när hon väl är hemma!
Risken är nog stor att suget efter ny ribbåt kommer fram lagom till båtmässan i februari 2014 och en rejäl genomgång i BRIG montern då.

Med önskan om en riktigt fin ribbåt sommar till ER andra gummibåt ägare 🙂

adminAndrahandsvärde ribbåt ?