Dags att ta upp sin Gummibåt !

Nyss upptagen Brig gummibåt

Så här på slutsäsongen längtar man alltid efter dom där riktigt sköna ”indiansommar” dagarna, en sista chans att få avnjuta båtlivet innan hösten är ett faktum. Tyvärr är dessa dagar mer önskan än verklighet och skulle dom komma infaller dom sällan under en helg. Bättre då att nyttja första bästa sköna dag åt att istället ta upp sin båt och iordningställa den för vinterförvaringen. I mitt fall har båten redan varit uppe någon vecka eftersom det blåst en hel del. Jag har därför bara rengörning och viss demontering på agendan. Fördelen med just gummibåt är annars enkelheten att ta upp/lägga i beroende på väder och vind. Har den trots allt legat i en tid är det särskilt viktigt att det första omhändertagandet sker direkt efter upptaget, helst med möjligheten att blåsa av skrovet med högtryck eller annan mekanisk metod innan skrovet får torka in med påväxten/ havstulipaner .

Just havstulipanerna är besvärliga och i synnerhet här på väskusten, har dom fått fäste rekommenderar jag International’s Barnacle Remover, ”snäckborttagare”. Den löser snabbt upp snäckorna och ger enligt min erfarenhet ingen åverkan eller missfärgning på gummivinylen eller gelcoaten. Medlet innehåller saltpeter så skyddsutrustning typ.handskar/glasögon är ett måste. Småsvider en del när man får det på huden..

rengörningsmedel för gummibåt

1.International's "Snäckborttagare" 2.Biltemas "Boat Cleaner" 3.Biltemas "Black Streak Remover 4.International's "Gelcoat Cleaner" 5.Revival Ekologisk vinyl/gummi rengörningspasta 6.Bilshampo 7.Arbetsredskap 8.Skurpulver

Det finns säkerligen lika många båtägare som metoder om att göra rent sin båt, här kommer i alla fall mina tips om medel/redskap.
1. Internationals Snäckbortagare
2. Boat Cleaner, från Biltema. Använder den som motsvarighet till bilens avfettning. Har ingen erfarenhet av missfärgningar.
3. Black Streak Remover, från Biltema. Kan bita på fläckar/märken som inte Boat Cleanern ror på. Typexempel här är svarta märken från skor.
4. Internationals Gelcoat Cleaner. Bra att jobba med i sin geleform. Fantastiskt resultat på vit gelcoat då den fått verka några minuter.
5. Revival, ekologisk rengörningspasta. Köpte denna till min förrförra vita Zodiac ribbåt. Är mig veterligen det enda medlet som gummibåt tillverkare rekommenderar. Mycket bra resultat på vitt gummi/vinyl. Kul att rekommendera något ekologiskt i dessa sammanhang! Köpte detta medel hos en Zodiac återförsäljare.
6. Bilshampo
7. Redskap såsom insektssvamp, scotch-brite, Wettextrasa, diskborste samt mjukluggad skurborste (håller medlet bättre)
8. Skurpulver, perfekt för alla mjuka ytor inklusive dynor.

Hos min Brig ribbåt är det föredömligt enkelt att montera av dynsoffan samt pulpetsitsen.

Aktersoffa samt pulpetsits hos Brig är enkelt att demontera.

Aktersoffa samt pulpetsits hos Brig är enkelt att demontera.

Tänker förvara dessa på vinden med skumgummit uttaget, själva dynklädseln är även den enkelt avtagen med bra blixtlås lösning. Skall båten utomhusförvaras är det ett måste för att behålla båtdynor i ett fräscht skick.

Dynsats till gummibåt

Dynor med skumgummit uttaget för torr förvaring på vind.

Nästa moment är omhändertagandet av motorn, blir det fint väder till helgen hoppas jag få återkomma med detta.

adminDags att ta upp sin Gummibåt !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.