Min första gummibåt Zodiac Yachtline 380 DL

Att kalla min Zodiac för ”min första gummibåt” är en sanning med modifikation, men det känns ändå rätt att jag starta med just denna. Gummibåten, eller egentligen Ribbåten, var en Zodiac Yachtline 380 DL med en 30 hk Johnson motor, båda årsmodell -00.
Gummibåten inköptes en ovanligt kall och blåsig försommar dag 2005 ute på Orust, eftersom säljaren och jag i stort sett överenskommit detaljerna redan per telefon tog jag med mig båt-trailern från min styrpulpetare för en enkel hemtransport av gummibåten. Trailern som var av en enklare modell hade få inställningsmöjligheter annat än vad jag tidigare använt den till,  så efter att jag och säljaren baxat upp den nya gummibåten på trailern inför avfärden hem uppstod en stark skepsis om detta skulle funka? Eftersom alternativen kändes omständiga så surrade jag gummibåten med allt som fanns tillgängligt och med traktorfart tuffade jag försiktigt hemåt.
zodiac-0021
Ungefär halvvägs hem på motorvägen ser jag till min förtvivlan i backspegeln hur babords ponton fladdrar som en presenning, kör in till väggrenen och konstaterar att båten förskjutits i sidled tillräckligt för att däcket skulle nötas mot pontonen och en stor reva i gummibåten punkterade både gummibåten och resten av min dag.
mega reva i gummibåten
Tur i oturen hittade jag senare samma vecka en firma som omgående åtog sig att reparera skadan till ett överkomligt pris, misstänkte i mina mörkaste ögonblick att båten skulle stå oanvänd på uppfarten hela sommaren och pina mitt redan dåliga samvete för slarvet med hemtransporten.
996-c70-zodiac-o-aljs-kompisar-0411

Helt otroligt att man kan laga en gummibåt så bra, näst intill omöjligt att se skadan efter reparationen.

Sammanfattningsvis var jag nöjd med min zodiac, fina sjöegenskaper trots sin ringa storlek. Tyckte dock att motorn väsnades en hel del, inte helt ovanligt med lite äldre 2-taktare. Konstruktion till aktersoffans ryggstöd var klen, tror den uppdaterades på senare modeller. Kanske lite tung och därmed svårhanterlig för sin storlek men å andra sidan ”mycket” båt då hela familjen kunde åka ut till favorit kobben.  Dottern som vid denna tid fyllt 12 år invigde sin skepparkarriär med små egna turer, efterhand som hennes intresse för båt ökade insåg jag att en för henne mer lätthanterlig gummibåt skulle passa bättre. Chansade därför och la ut en annons på blocket sent samma sommar och hade turen att hitta en spekulant som skulle traila med sig båten ner till medelhavet.  Perfekt läge för att spana in ett nytt gummibåt objekt under kommande höst!

adminMin första gummibåt Zodiac Yachtline 380 DL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.