Min gummibåt på Båtmässan i Göteborg 2010

Båtmässan i Göteborg 2010

Båtmässan i Göteborg 2010

Min Gummibåt besökte givetvis båtmässan på hemmaplan i Göteborg. Jämförelsevis från föregående år upplevdes båtbranschen betydligt mer positiv. På Gummibåt och Ribbåts fronten upplevde jag dock det ganska skralt i montrarna med ett stort undantag…
Dom flesta tillverkarna syntes i år välja visa minst möjligt av sitt sortiment live och delgav hellre modellprogrammet i tryckt form. Några nya fabrikat eller lågpris/kina-båtar syntes hellre inte till, kanske inte så konstigt då lågkonjunkturen 2009 sopade bort tidigare nya spelare på marknaden.

Selva ribbåt 680

Selva ribbåt 680

Selva visade sin 680 i ribbserien, robust och trevlig båt i ganska traditionell design. Mest intressant med Selva är annars att man får en Yamaha motor innanför Selvas motorkåpa med en rabatt på nästan 15% från Yamahas prislista!

Arimar 540

Arimars ribbåt 540

Sjötorget visade endast en variant av Arimars annars stora sortiment. Att båtmodellen dessutom var både äldre och betydligt begagnad skapade inte direkt någon vill-köpa-känsla. Är du intresserad av Arimar rekommenderar jag dig att istället besöka deras internationella sajt

Polisens Ribbåt

Polisens Ribbåt

Polisen visade upp sin häftiga ribbåt i 9-meters klassen, fräckt bestyckad med 2 X Mercury Verado 300hk. Toppfart hemlig men misstänker att man hänger på dom flesta ekipage. Det förelog en diskussion bland åskådarna på plats om hur Polisens resurser fördelas..

Capelli 626 Tempest

Capelli 626 Top, lyxig ribbåt

Capelli visade två av sina lyxiga ribbåtar,  626 Top börjar på 399 000 med en Suzuki 150 DF, visserligen ganska välutrustad i sitt grundutförande men ändå förhållandevis dyr inom premiefabrikaten.

Ribcraft 5.85 Pro

Ribcraft 5.85 Pro, robust ribbåt

Nordic Marine visade också två modeller, den mindre Ribcraft 5.85 PRO samt en Rupert 26, båda ger ett robust och kraftigt intryck. Dyra båtar med mer Rescue-look än svensk sommar med familj och barn/ungdomar.

Grand 380 EF

Grand 380 EF, ribbåt i Goldenline-serien

Likaså Grand valde ett magert utbud i sin monter, en ensam Golden Line 380 fick representera hela sortimentet. Något paketerbjudande med motor syntes inte till. Liksom BRIG har man en ny förstävslösning med inbyggt kraftigt steg samt ryggdyna för passagerare. I övrigt väldigt ospännande, tomt, från fabrikatet Grand. Precis som med Arimar rekommenderas istället ett besök hos företagets internationella webbsida

Zodiac på Båtmässan i Göteborg

Zodiac ribbåtar på Båtmässan i Göteborg

Zodiac gjorde bättre ifrån sig än ovan fabrikat angående utställarnas visningsprogram. Zodiac har för övrigt en ny svensk agent. Sportmanship har lämnat över försäljningen av Zodiac samt systerfabrikaten Bombard och Avon till norska Fische Marine. Fische är även agent för Evindrude så framtida båtpaket lär innehålla den fina E-tec motorn. Trist nog visades inte någon modell ur N-Z0 serien, den fotade jag dock på Genoa mässan

Efter oklarheter var Zodiac båtarna numera produceras har jag fått det uttömmande svaret ” i NordAfrika, Kina, Spanien samt Frankrike”. Zodiac har ju den finessen att själva pontonerna i dom flesta ribbåtsmodellerna inte är fastsvetsade utan ”träs på själva ribbskrovet”. Kan det så vara att det mesta fabriceras i lågprisländer men slutmonteras dvs ”träs på” i Frankrike och på så vis blir Made in France?

BRIGs monter båtmässan 2010

BRIGs monter båtmässan 2010

Undantaget på årets mässa var BRIG, man visade upp inte mindre än 16 båtar i sin stora monter. Är benägen att hålla med BRIG i deras epitet ”Inte konstigt att vi blev Sveriges mest sålda ribbåt 2009”. BRIG har satsat rejält vilket antagligen lönat sig. Värt att nämna är också fabrikatets garantier. 10-år på skrovet samt 5-år på tuberna. Bäst hitills vad jag har sett?

BRIG Falcon 570LX

BRIG Falcon 570LX, ny ribbåt

En splitter ny modell för 2010 är Falcon 570. Båten har ett nytt skrov med utökat steg som medför lägre planingströskel. I durken en mittmonterad fast bränsletank som skapar bra balans i sjön och bibehåller stuvutrymmen. På mässan var 570 monterad med den lika nya LX konsollen. En större samt lite högre ståkonsol med ett pilotsäte akterut. Gott om förvaring och stuv i alla konsollens delar.
36 knop enligt uppgift med Evinrudes 75hästars E-tec på akterspegeln. Paketpris på mässan 198.000 kr.

Inte bara barnen gillade nya Falcon 300L & 330L..

Inte bara barnen gillade nya Falcon ribbåtar 300L & 330L..

Nytt för i år är också småribbarna Falcon 300L, 330L och 360L. Åtminstonde 300L är branchens minsta ribbåt med soffa och styrkonsol. Serien finns att få i en uppsjö av färgkombinationer. Mässpris fr. 59.000 inkl. Evinrude 15hk med elstart. Garanterat barnens båtmässa-favorit.

Sammanfattningsvis var mässan på ribbåts fronten ganska beskedlig, med några enstaka undantag enligt ovan. Likväl tror jag samtidigt att båtmässan i övrigt mer än någonsin väckte förhoppning om en framtid utan halv-metern snö utanför mässhallarna och konstanta minusgrader.

adminMin gummibåt på Båtmässan i Göteborg 2010

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.