Så reparerar du din gummibåt

Laga Gummibåt

Västerås skeppshandel visar på sin hemsida en detaljerad beskrivning om hur man lagar sin gummibåt, länken hittar du här

Förövrigt tipsar man bra om skötsel, vinterförvaring gummibåt och ribbåtar:
● Kontroller av gummibåt

Kolla regelbundet ventiler, band , krokar, skruvar och muttrar, är det en livbåt kolla även säkerhetsutrustning, nödraketer mm.

Ta en titt under botten om du fått några skador under säsongen, är det mindre nötningar kan du laga med så kallat flytande gummispackel, annars förstärker du med lagningsmaterial och lim.

Osäker? ring vi hjälper dig om du har några funderingar angående lagningen av din gummibåt.

● Underhåll av trädetaljer

Trä detaljer som lacken börja släppa, kan du slipa med ett fint sandpapper och sedan lägga på ett par lager lack.

Gäller speciellt akterspegeln, så att vattnet inte tränger in bakom limskarvarna, då kan du få problem med att akterspegeln släpper i sin limning (En mycket svår och kostsam operation).

● Skötsel av gummibåt

Använd aldrig högtryckstvätt, den kan skada väven!

Du skall endast andvända ett speciellt rengöringsmedel som rengör och underhåller väven, finns att beställa hos oss.

Normal rengöring räcker oftast med vanligt vatten och en mjuk borste.

Speciellt viktigt att skölja bort sand och grus mellan durk och pontoner samt under golvdurk och stöd lister, ligger det sand så får du ett onormalt slitage där, här kan det vara fördel med ett uppblåsbart golv ,vilket gör det lättare att rengöra gummibåten.

Tänk på att om du har barn som leker kan det bli en hel del sand i båten , så rengör ofta, så håller din båt i många år.

● Vinterförvaring av din gummibåt

Förvar din båt på en ren och torr plats som inte utsätts för större temperaturvariationer, samt tömd på luft och inlagd i sin transport säck eller Monterad och lätt uppblåst. ( Tänk på att gnagare gärna tuggar på väv) undvik ställen där gnagarna trivs.

● Mer om fördelar förvaring av båtarna

Fördelen med uppblåsbara båtar är att de är lätta att stuva undan då de inte används, fördel är om du har en ZODIAC Fastroller modell med uppblåsbar Hp2-golvdurk eller lattor i botten vilket gör att det bara är att släppa ur luften ur gummibåten, för att sedan vika ihop den för att sedan lägg den i sin transport väska. ( tänk på att det är bra om den är någorlunda torr då du stuvar undan den.) Om inte ta fram den när du kommer hem och låt den torka, passa på att rengör i mellan durk och pontoner från sand mm.

När du packar upp gummibåten så har du även här fördel att ha en Fastroller modell eller lattor i botten då kan du lätt montera och pumpa upp båten även på däck, även på en mindre båt, bra om den skall fungera som livbåt ombord.

För dig som har barn i familjen så kan du tänka på att upplåsbara Hp2-durken är betydligt varmare och skönare för dom små att sitta på.

Fördelarna är många med den uppblåsbara Hp2-durkarna (golvet )din båt blir betydligt lättare i vikt och mindre i packvolym, den hårda botten är något stadigare och passar bättre på de något större båtarna där man kanske inte tar isär båten så ofta.

Kölen finns i bägge alternativen och fungerar mycket bra, vi har själva kört och kör de flesta modeller och olika fabrikat med olika motoralternativ.

Ett tipps är att köpa en Elmotor, du slipper oroa dig för oljeläckage, bensinlukt, ingen service, att ungarna stör båt grannarna ja listan kan göras lång.

Elmotorn är lätt att stuva undan och går att köra ca:2-3 timmar på ett vanligt bilbatteri, som lätt laddas över natten!

Är du intresserad av en Ribb botten (glasfiber skrov) tänk på att du behöver någonstans att förvara ditt skrov under vintern, pontonerna är ofta löstagbara för enkel transport och förvaring.

adminSå reparerar du din gummibåt